Fosa Septica – Sfaturi de instalare

Realitate vs. Concepții greșite despre fosele septice
August 26, 2018

Fosa Septică din poliesteri armați cu fibră de sticlă

 

Amplasarea

Fosele septice tricompartimentale se pot îngropa în sol fără alte  amenajări. La alegerea amplasamentului fosei septice se vor evita versanții cu pante abrupte, nestabili sau care își pot pierde stabilitatea prin lucrările de execuție și pe cât posibil se vor evita terenurile cu apă freatică, macroporice, tasabile sau cu capacitate portantă redusă.

Locul fosei septice

Groapa în care se instalează fosa trebuie să fie cu circa 40 cm mai mare decât dimensiunile gabaritice ale recipientului și trebuie să țină cont că pe fundul gropii trebuie introdus un strat de 15-20 cm de nisip. Baza gropii trebuie să fie plană și destul de rezistentă pentru a suporta sarcina recipientului plin. Se așterne pe fundul gropii un strat de ~15-20 cm de nisip. Se va așeza fosa pe fundul gropii, folosindu-se frânghii sau pamblici suficient de rezistente pentru a susține greutatea recipientului.

Pozitia

Fosa septică odată așezată pe fundul gropii trebuie să aibă o poziție stabilă. Se verifică cu o cumpănă dacă este perfect orizontal instalată. Se umple fosa 30-40% cu apă pentru a se asigura o așezare perfectă a acesteia pe fundul gropii. Se cuplează fosa la sistemul de canalizare și la conducta de dren. Se umple  spațiul dintre pereții gropii și cei ai fosei cu straturi de circa 40 cm material de umplutură, până la jumătatea ei. Fiecare strat trebuie compactat cu atenție, astfel încât să umple tot spațiul din jurul recipientului. Materialul de umplutură va fi nisip sau pământ fără pietre, moloz, sau alte particule ce pot fi concentratori de tensiune pentru pereții fosei. Se umple recipientul cu apă. Continuați să umpleți groapa cu material de umplutură, așa cum a fost prezentat mai sus. Straturi de material de umplutură cu o  grosime ~40 cm bine compactate.

Accesul

Este permis accesul pietonal deasupra unei fose astfel montate, dar NU este admisă circulația auto sau a oricăror alte vehicule. Dacă se dorește carosabilitate atunci trebuie reținut că aceasta nu este dată de recipient ci de capacul căminului de vizitare și placa de ciment turnată deasupra acestuia. ATENȚIE: Placa de ciment nu trebuie să fie sprijinită direct pe recipient, trebuie să fie armată astfel încât să nu permită la mijlocul ei curburi datorate traficului și să aibă stâlpi de susținere a greutății acesteia pe lângă pereții recipientului, fixați bine în terenul de la baza acestuia.

Drenajul

Linia de drenaj este definită ca o excavație cu lățimea de 60-90 cm și cu adâncimea de 70 – 120 cm, utilizând o metoda uzuală de umplere de jur împrejur a conductei de drenaj cu piatra concastă (agregat) 35-70 mm. Sub stratul de agregat și conducta de drenaj se așează un strat de nisip de 15-20 cm grosime. Agregatul va fi deasemenea utilizat pentru a proteja linia de drenaj inainte de umpelerea cu pământ. Se mai recomandă ca pământul de umplutură de la suprafață să prezinte o pantă, astfel încât să nu permită staționarea îndelungată a apelor de suprafață deasupra liniilor de drenaj, sau acoperirea agregatului de deasupra conductei de drenaj cu folie de polietilenă și apoi acoperirea acesteia cu pământ. Țeava de drenaj este confecționată dintr-o țeavă de PVC cu diametrul 110 mm, prevăzută cu găuri alternante pentru evacuare, cu diametrul între 3 și 6 mm. Toate orificiile de evacuare trebuie așezate pe suprafața inferioară de contact. Partea superioară a conductei de drenaj nu trebuie prevăzută cu gauri de evacuare. Țeava de drenaj poate să aibă o lungime de maxim 20 de metri și trebuie să respecte panta de scurgere de minim 1:100, iar distanța dintre două țevi de drenaj (in cazul în care se folosesc mai multe linii) trebuie să fie de minim 2 metri.

 

Intrebări frecvente:

1Ce pantă și ce diametru trebuie să aibă conducta dintre casă și fosa septică?
O pantă de 2% este suficientă, iar conducta pentru evacuarea apelor uzate Ø110 mm. În conductele cu diametre mari, apele uzate nu ating viteza de autocurățare, materialele solide rămân pe conductă, în timp se întăresc și duc la înfundarea țevii.
2Drenajul este absolut necesar?
DA! drenajul este necesar. In drenaj se realizează epurarea biologică finală, cu ajutorul bacteriilor aerobe prezente în sol. În condițiile în care doriți să instalați o fosă septică tricompartimentată, și nu un simplu bazin pe care să-l vidanjați la o lună, răspunsul este DA.
3Care este perioada de vidanjare?
Perioada de vidanjare este cuprinsă între 1 și 2 ani.

Comments are closed.

×

Apasă mai jos (pe Live Chat Support) pentru a iniția o conversație

× Contactează-ne pe WhatsApp